法國私房菜 with 蔥友記

Standard

為補祝泰臣的生日,與蔥友到中環來了個法國私房菜。食物還算不錯,只是覺得比較像一般的西菜,多於是法國菜。

 

 

但其實算是不錯的一餐,因為有泰臣在,重點都不在食物,是在 gag…

節錄如下

(一)
一眾演員經過一日勞碌後,正商量往腳底按摩…

一班女演員則在一邊喁喁細語…

臣:「喂,做乜呀?」

女演員:「唔係呀…我 M 到,唔知按唔按得呢?」

臣:「UA 話得喎!」

(二)
演員們在吃飯盒,其中一個有偏食的女演員對著飯盒悉眉頭深鎖…

女演員:「唔….我唔食D菇架….唔…仲有D腸….我唔食腸架…」

男演員:「你又唔食菇,又唔食腸…咁你食唔食”菇腸”呀?」

就在大家笑到反肚時,gag 王之王泰臣當然不滿大家竟然足於一個如此低手的 gag ,於是便出手…

泰臣:「即係呢…我唔係好明你頭先講果個 gag…即係”菇腸”果個呢…咁係唔係 “菇腸難明” 呀?」

當大家心情還未平復,打算為泰臣出書,輯錄他的金句,然後大家興奮的為新書改名,此時,泰臣再次出手…

「不如本書擺係雜誌檔賣,叫 “咩 gag 先?” 啦~」

死未…

臣,放心,你的生日願望,一定會實現的!

及後再到 road-side ,今次除了喝喝喝,還跟大家談談談了一晚。

對於以後,其實我自己都真的不知應該如何。

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s